Slakken

Wanneer je slakken in je moestuin tegenkomt, is dit altijd schikken. Slakken zijn ware veelvraten die binnen no-time een deel van je oogst op kunnen eten.

slakkenGelukkig komen slakken al sinds jaar en dag voor in onze moestuinen. Hierom zijn er dus ook genoeg manieren ontdekt om ze tegen te houden. Van gif tot combinatieteelt, de Moestuin Man zal hier de verschillende methoden bespreken.

 • Weer de combinatieteelt. Door jouw moestuin een bonte verzameling van verschillende groenten te maken, heb je minder kans op ongedierte. Als je veel diversiteit in je tuin opneemt, zal ongedierte en de kans op een plaag beperkt blijven.
 • Natuurlijke vijanden. Net als mensen zijn er ook andere dieren die slakken eten. Padden, egels en lijsters zijn echte slakkeneters.
 • Bierval. Zaag een bodem van een petfles (ongeveer 10 cm) en graaf deze helemaal in. De rand moet dus gelijk zijn met de aarde. Giet een laagje bier in de fles en de slakken zullen ’s nachts in de val vallen. ‘S ochtends kun je de vallen legen.  Zet ze een eind, zo’n 30 meter, weg, van je tuin vandaan.
 • Knoflook-extract. Snij een hele bol knoflook in kleine stukken en overgiet deze met ongeveer een liter kokend water. Laat dit zo’n 24 uur staan en sproei dit met een plantenspuit over de kwetsbare planten. Werkt ook tegen bladluizen.
 • Schelpen rand. Vermaal een flinke hoeveelheid schelpen tot kleine scherpe stukjes. Maar hiermee een soort gang rondom je kwetsbare planten. Slakken kunnen niet over de scherpe gang kruipen en blijven zo buiten bereik. Ook bijvoorbeeld eierschalen kan je hiervoor gebruiken. Als het maar scherp en droog is.
 • Er zijn speciale ijzeren anti-slakken bakken te koop. Deze hebben een omgevouwen rand waar ze simpelweg niet overeen kunnen klimmen.
 • Er vrede mee hebben. Dan bedoel ik niet, laat de slakken maar hun gang gaan, integendeel. Zorg voor een plant die slakken heerlijk vinden, bijvoorbeeld de Chinese kool. Plant deze naast jouw sla-planten. Je zult zien dat ze de kool helemaal opeten en jouw sla-planten laten voor wat het is. Heerlijk, vrede.
 • Ook bestaan er slakkenhekken,  speciale, met zout toegevoegde muurtje (van zo’n 5 cm hoog) waarmee je je groenten kan omheinen. Door de zouttoevoeging zullen de slakken wel uitkijken om over het muurtje te klimmen.
 • Je kunt natuurlijk ook zelf een barrière maken door bijvoorbeeld de bovenkant van een petfles (de rest van diegene die je als bierval hebt gebruikt) over een jonge plant heen te plaatsen.
 • Aaltjes. Bij tuincentra kan je aaltjes kopen die je in je tuin uitzet. Dit gaat met een flesje die je uitstrooit in je tuin.  De aaltjes zijn een parasiet voor de slakken en bestrijden ze zo op een natuurlijke manier. Het mooie van deze methode is dat de aaltjes doodgaan op het moment dat er geen slakken meer zijn.
 • Bestrijdingsmiddelen. Deze zijn te koop in de tuincentra. Echter vind ik dat je een moestuin moet kunnen rooien zonder deze middelen. Gebruik dit dus alleen als alle andere opties niet werken.

Moeten alle slakken worden uitgeroeid / tegengehouden worden in je tuin? Dat denk ik niet. Zolang het geen plaag wordt is er niet zoveel aan de hand. Met een beetje slim planten en het goed in gaten houden, kon je al een heel eind. En zitten er naar jouw idee toch teveel in je moestuin, met bovenstaande tips moet je een heel eind komen om ze tegen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *