Luizen in je moestuin

luizenLuizen in je moestuin zijn één van de grootste ergernissen die je kan hebben. Wanneer je luizen op je groente tegenkomt, is de kans groot dat ze op meerdere plekken terugkomen.

Luizen bestrijden kan een flinke klus zijn, maar hopelijk lukt het met de tips in dit artikel om de ergste schade te beperken. Luizen komen ironisch genoeg het vaakst voor in tuinen die in mindere conditie zijn. Hoe gezonder de moestuin, hoe minder luizen. Een extra reden dus om goed voor je tuin te zorgen.

Luizen verjagen
Luizen hebben een aantal natuurlijke vijanden die je handig kunt inzetten om de luis te bestrijden.  De bekendste is natuurlijk het lieveheersbeestje. Dit torretje en zijn larven eten maar al te graag de luizen van je planten. Het ziet er dus niet alleen gezellig uit, het is ook nog heel nuttig om lieveheersbeestjes in je tuin te koesteren.

Naast deze bekende luizeneter, zijn ook de sprinkhaan, gaasvlieg, sluipwesp en zelfs pimpelmeesjes dol op luizen. Verwelkom deze insecten dus in je tuin, en de natuurlijk zal haar werk voor je doen. Je kan zelfs wat extra bloemen planten om de luizeneters aan te trekken. Om pimpelmeesjes te lokken kan je wellicht een nestkast bouwen om bijvoorbeeld pinda’s ophangen.

Zelf de luis bestrijden

Je kunt het bestrijden van de luis door de natuurlijk vijanden laten doen, maar je kan natuurlijk ook zelf de wapens trekken. Luizen hebben een hekel aan koud water. Vul een flinke plantenspuit met water en bewaar deze het liefst tegen de achterkant van je koelkast. Spuit dit koude water met een harde straal op de luizen. Ze hebben hier een hekel aan. Wanneer de besmetting nog matig is, is dit een goede methode.

Je kan zelf een goedje maken van planten waarmee je luizen weg kan jagen. Je kan bijvoorbeeld een goedje maken van brandnetels of van knoflook en plantenresten.  Meng een kilo brandnetels in zo’n 10 liter water en laat het tien weken trekken. Doen vervolgens dit vocht in een plantenspuit en spuit op je planten. Om het goedje van knoflook te maken, meng je een hoeveelheid knoflook met de bladeren van tomaten. Kook dit mengel en spuit als het afgekoeld is op de planten. Je kunt natuurlijk ook de brandnetels en knoflook mixen in één goedje.

Door bepaalde planten en kruiden in je moestuin te planten, kan je luizen op afstand houden. Luizen houden niet van uien, knoflook, dille en bijvoorbeeld salie.  Plant deze planten in je moestuin om de luizen op afstand te houden.

Een andere methode is natuurlijk de luizen bestrijden met gif. Dit heeft echter niet mijn voorkeur, omdat het tegen een natuurlijke manier van tuinieren in gaat. Daarnaast komt het gif op de planten die je zelf straks weer eet. Lijkt me niet helemaal lekker toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *