Moestuinbak maken

Wil je zelf een moestuin bak maken en weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder omschrijf ik in een paar simpele stappen hoe je zelf een moestuinbak maakt. Handig voor op je dakterras of (Bestraatte) tuin.

moestuinbak-klaar
Een moestuinbak is zo gemaakt

Nu het eerste deel van de kerstvakantie voorbij is, kreeg ik enorm zin om in de tuin aan de slag te gaan. Nu is de winter doorgaans een tijd om je tuin met rust te laten, dus moest ik wat anders.

De bakken die momenteel op ons dak staan zijn al in verre staat van ontbinding. Hierom besloot ik vandaag maar een nieuwe bak te gaan maken.

Ik had nog wat hout staan van een eerder project en deze rest bleek voldoende om een nieuwe bak te maken. Voor deze bak heb ik de volgende materialen gebruikt:

  • 1 balk 44mm x 44mm van 2.10 m lang
  • 4 vloerdelen van 2.20 m lang
  • 8 vloerdelen van 95 cm lang
  • 32 schroeven
  • flink stuk worteldoek
  • nietjes uit nietpistool

Stappenplan moestuinbak maken

Nadat ik al mijn gereedschap en materialen had klaargelegd ben ik begonnen aan de bak.

Allereerst heb ik de lange vloerdelen in gelijke helften gezaagd zodat ik 8 delen van 1.10 m heb. En de balk heb ik in 4 gelijken balkjes gezaagd. Van de vloerdelen heb ik 2 muurtjes gemaakt van 4 delen door de delen in elkaar te schuiven.

Vervolgens heb ik beide muurtjes op twee balkjes bevestigd, zo dat de balkjes slechts aan één zijde uitsteken. Ik heb de balkjes niet op de uiteinde van de muurtjes bevestigd, maar zo’n 1,5cm van de rand. Dit is precies de dikte van de vloerdelen, en zo kan ik eenvoudig de zijkanten op de muurtjes zetten.

frame moestuinbak
Alle muurtjes bevestigd

De zijkanten muurtjes heb ik weer gemaakt door vier korte vloerdelen in elkaar te schuiven en op de balkjes van de muurtjes te plaatsen. Elk vloerdeel bevestig ik met een schroef.

schroeven in bak
De balken in de hoeken

Het maken van deze moestuinbak was een eenvoudige klus. Met een beetje inzicht en een accutol zit zo’n bak zo in elkaar.

Worteldoek plaatsen


Nadat de bak af was moest er nog worteldoek worden geplaatst in de bak. Dit zorgt ervoor dat de wortels straks niet onder de bak uit groeien of tussen de planken doorkomen.

beginnen met worteldoek
Worteldoek plaatsen

Begin met het worteldoek aan één zijde en zet het vast met een paar nietjes uit een nietpistool. Nadat hij bovenaan geplaatst is, druk je het doek strak naar beneden en niet je het daar vast.

Zodra het doek aan een kant vast zit, leg je hem over de grond naar alle kanten van de bak. Niet het doek eerst aan de bodem vast. Breng het doek vervolgens omhoog en zet het aan de bovenkant ook vast.
Je kunt het doek nu vastzetten. Knip het doek af.

worteldoek klaar
Worteldoek rondom bevestigd

Wanneer dit gedaan is ben je klaar! Je moestuinbak is nu gereed voor gebruik. Let erop dat je de bak eerst op zijn definitieve plek zet voordat je hem gaat vullen met aarde. Als de aarde er eenmaal inzit is hij natuurlijk niet meer te verplaatsen 😉

Veel plezier met het vullen en beplanten van je moestuinbak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *