Moestuin plannen

Een moestuin plannen is wat mij betreft echt de voorpret van het moestuin seizoen. Ik vind het heerlijk om op een donkere winterdag alvast plannen te maken voor mijn tuin. Hoe ga ik de indeling dit jaar doen, welke groente wil ik kweken? Wanneer je de planning goed hebt uitgedacht, begin je al met een stapje voor. Je weet namelijk waar je jouw groentesoorten gaat plaatsen en wanneer je moet beginnen met zaaien en opkweken.

Pak dus een stuk papier en een potlood en start met het maken van een plattegrond.

Plattegrond tekenenmoestuin plannen

Op deze pagina leg ik je uit hoe je een tuinplan kan maken. Allereerst is het handig om een goede plattegrond te maken van jouw tuin. Geef daarop aan waar jouw bruikbare grond zich bevind. Het is ook handig om voor je plattegrond te weten hoe de windrichtingen liggen, zoals we straks zullen zien.

Als je begint met een kaal stuk grond, dan kun je op je plattegrond de indeling aangeven. Wanneer je met bakken aan de slag gaat, is het ook handig om dit eerst uit te tekenen. Teken je bakken groot genoeg, dan kan je in de bakken aangeven welke groentesoorten waar komen.

Hou met het maken van je plattegrond rekening met de volgende zaken:

  • Zorg voor paden om tussen je bedden door te lopen. Maar deze breed genoeg om te kunnen lopen. De paden kun je aanleggen met bijvoorbeeld tegels, maar je zult zien dat als je dagelijks over je paden loopt, dat de aarde stevig aangedrukt wordt. Er kan dan moeilijk iets groeien op je paden.
  • Probeer de bedden van noord naar zuid aan te leggen. De zon draait immers van oost naar west, en kan zo alle planten in je bed goed beschijnen.
  • Let op de schaduw. Probeer zo min mogelijk in de schaduw te planten, groenten hebben zon en voeding nodig om jou weer te voeden. Op de schaduwrijke plekken kan je bijvoorbeeld een kas(je) plaatsen of gewoon een plekje maken om een kopje koffie te drinken.

Zodra je de grove lijnen van je moestuin hebt getekend, dan komt het leuke van de planning. Het plaatsen van je groentesoorten.  Verdeel je moestuin in gelijke vlakken van 30 bij 30 cm. Je kunt natuurlijk als je meer van één soort wilt, twee of meer van dit soort vakken gebruiken. Teken in elk vlak een groentesoort, gebruik daarbij deze verdeling:

  • Peulvruchten
  • Knol-, wortel- en uigroenten
  • Bladgroenten
  • Vruchtgroenten
  • Bloemgroenten
  • Stengelgroenten

Op veel andere sites zijn ook teelplannen te vinden, bijvoorbeeld hier. Vaak worden niet eens alle groentesoorten gebruikt. Dit geeft niet, maar probeer wel minimaal vier soorten in je moestuin te planten.

Doordat je de groenten per soort in je plattegrond gaat plaatsen, combineer je de eigenschappen van de soorten. Deze manier van indelen wordt ook wel combinatieteelt genoemd.

Als je de indeling op papier hebt gemaakt, is het verstandig om je plattegrond te bewaren. Volgend jaar zul je namelijk je groenten op een andere plek in de tuin moeten plaatsen. Dit wisselen, wisselteelt, heeft een belangrijke reden waar ik verderop meer over vertel.

Gebruik je plattegrond om vervolgens echt aan de slag te gaan. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken, we gaan aan de slag. Lees hier over hoe je jouw moestuin echt kunt gaan aanleggen.

Zodra je weet welke groentesoorten je wilt gaan plaatsen, is het slim om met de zaaikalender uit te zoeken wanneer welke groente in de grond kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *