Moestuin aanleggen

Een moestuin aanleggen is niet moeilijk. Met een paar eenvoudige tips kan iedereen zijn eigen groentetuintje aanleggen. Hiervoor heb je niet veel ruimte nodig. Zelfs met één vierkante meter tuin kan je al een flinke hoeveelheid eigen groente uit je moestuin halen.

moestuin aanleggenAls je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het natuurlijk wel leuk om meer ruimte te gebruiken om je eigen groenten te kweken. Bij een kleine tuin is het al aan te raden om een plan te maken, maar zodra je groter gaat uitpakken is het haast noodzakelijk om een goed plan te hebben alvorens je begint met het aanleggen van je moestuin.

Houd ook rekening met regenval. Het zou kunnen dan een deel van je tuin iets lager ligt, en dat hier zich water gaat verzamelen. Probeer, indien mogelijk je gehele moestuin iets te laten aflopen. Zo voorkom je plassen, sommige groenten kunnen slecht tegen teveel water.

Oke, genoeg gepraat, aan de slag.

1) De grond voorbereiden

Zorg dat de grond van je moestuin in goede staat en menging is. Een mengsel van tuinaarde en potgrond volstaat voor de meeste moestuinen en moestuin-bakken. Wanneer je echter met een kale grond begint, kan je de grond verrijken met voedingstoffen uit compost. Meng de aarde met compost en spit de aarde goed om. Door veel lucht in de grond te brengen, kunnen de groenten straks gemakkelijker groeien. Voeg de compost zo’n twee weken voordat je gaat zaaien toe. De voedingsstoffen kunnen dan goed worden opgenomen in de aarde.

Er zijn bijvoorbeeld wat kruiden die beter groeien in een grond met meer zand. Als je dit soort planten bij elkaar gaat plaatsen, kan je een bepaald gedeelte van je tuin inrichten hiervoor. Meng je aarde dan (indien nodig) met wat zand om de verhouding iets aan te passen.

2) De moestuin indelen

Houd met het indelen van je moestuin rekening met de zon en de schaduw. De meeste groenten die je in je moestuin gaat planten zijn erg afhankelijk van zonlicht. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer zon, hoe beter. Zoals je in je Moestuinplan al hebt opgenomen, ga je alle groentesoorten in hun eigen vak planten. Het kan echt helpen om de vakken in je moestuin ook echt te maken. Met bijvoorbeeld een rolletje vliegertouw kun je jouw tuin in vakken verdelen.

3) Zaaien en planten

Als de voorbereidingen zijn getroffen, kan dan eindelijk het echte werk beginnen. Het zaaien en planten. Zoals je elders kan lezen moet elke groentesoort op zijn eigen manier gezaaid worden. De ene soort heeft meer ruimte en water nodig dan de andere.

Nadat alles goed en wel in de grond staat, is het eigenlijk een kwestie van wachten en op tijd water geven. Soms heeft je moestuin net iets meer verzorging nodig. Lees hierover in het hoofdstuk moestuin verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *