De composthoop

De composthoop, dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk. Echter, compost is heel belangrijk om de grond van jouw moestuin voedzaam te houden.

Met de onderstaande tips leg ik je uit hoe je zelf compost maakt en wat je kan doen om deze “fris” te houden. Wanneer je deze tips opvolgt zul jij een niet stinkende, gezonde, composthoop hebben waar je jouw moestuin weer van voeding voorziet.

Als je consequent omgaat met je composthoop, zul je binnen een jaar de eerste compost uit de hoop kunnen halen.
Het belangrijkste om in de gaten te houden is dat jouw hoop een goed mengsel is van droog en nat gft-afval. Hiermee bedoel ik een goede balans van grof en fijn spul.
Zodra je composthoop te vochtig is, gaat de hoop stinken en ongedierte aantrekken. Een te vochtige hoop kun je eenvoudig wat laten indrogen door droog, grof materiaal toe te voegen. Denk hierbij aan wortels en takken.

Is jouw composthoop juist te droog dan is dit geen ideale voedingsbodem voor de insecten en bacteri├źn die de hoop tot compost moeten maken. Voeg wat fijner en vochtiger materiaal toe.
Denk hierbij aan gebruikte aarde, of groen snoeiafval.
Wanneer je de balans weet te vinden in de hoop, zullen er onderin wormen en andere insecten hun werk gaan doen. Binnen een jaar kun je de onderste lagen van jou hoop gebruiken om de compost in je moestuin te gebruiken.

Geen bereidde producten
Een belangrijke regel voor een gezonde composthoop is dat je geen bereidde (bv gekookte) producten op je hoop stort.
Wanneer je dit doet, zullen er allerlei andere beesten op jouw composthoop afkomen. Ratten en vogels staan niet bekend om hun bijdrage aan het maken van compost. Geen bereidde producten dus, en al helemaal geen vleesresten.

Binnen een jaar kan je dus de onderste lagen van je composthoop weghalen om hiermee je moestuin te verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *