Pompoen kweken in je eigen moestuin

Pompoenen zijn wat mij betreft echt supergroenten,  je kunt er, naast de bekende pompoensoep heel veel gerechten mee klaarmaken. Je kunt een pompoentaart, pompoenbrood of gewoon in de oven gebakken pompoen klaarmaken. En wat is er dan leuker om deze pompoen in je eigen moestuin te kweken en hem dan tot een heerlijk gerecht te verwerken?
pompoen kweken
Als je pompoenen wilt gaan kweken, ga je natuurlijk eerst even kijken waar je aan begint. Pompoenen kweken is zeker niet moeilijk, daarom kan het ook in jouw eigen moestuin. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een beetje ruimte. Per plant heb je één tot twee vierkante meter nodig. Het planten doe je op een zonnig en warme plek. In dit artikel kun je lezen wat je precies nodig hebt en misschien kweek jij binnenkort jouw eigen pompoenen!

Grondsoort en bemesting
Voor de juiste ondergrond van een pompoen, heb je mest nodig. Kies dus een bemeste ondergrond, het liefst op een zonnige plek in je tuin. Soms kweekt men pompoenen hierom op een composthoop.  De grond waarop je de pompoenen gaat zaaien, moeten een goede afwatering hebben. Dit wil zeggen, dat als er veel neerslag is, het vocht snel afgevoerd wordt. Als dit niet het geval is, kunnen de wortels snel afsterven.

Zaaien
Voor je in je eigen tuin gaat zaaien, ga je voor-zaaien.  Voor-zaaien kan binnenshuis in een goede potgrond of in een zaaibakje. Dit kun je vanaf half april al beginnen doen.  Let wel op dat je ze niet te diep zaait, één duim in de grond is perfect. Wanneer je de eerste bladeren ziet, kun je ze overplanten. Het eerste waar je aan denkt bij het zaaien in je eigen tuin, is dat de grond droog en warm genoeg is. Vanaf half mei, kun je ze al overplanten. Rond de maand juli beginnen de pompoenen sterk te groeien. Het kan zijn dat ze een halve meter op één dag tijd groeien!

Verzorgen
Om te kunnen groeien, heeft een pompoenplant natuurlijk water en voedsel nodig. Een pompoenplant vraagt heel veel water. Soms tot wel tien liter per week! In een droge periode, moeten ze voldoende water krijgen zodat ze niet uitdrogen. Als de plant teveel vruchten heeft, kun je best een paar verwijderen. Laat ongeveer drie vruchten, zo zullen ze groter worden. Als de pompoenen te groot worden en zwaar gaan steunen op de grond, kun je ze een beetje opheffen met een stuk hout. Op deze manier zullen ze niet rotten. De plantjes moeten wel beschermd worden tegen onkruid. Ze kunnen niet tegen slakken. Snoeien hoeft bij pompoenen niet.

Oogsten
Vanaf eind augustus, kan de pompoen worden geoogst. Je weet pas als een pompoen rijp is, als de stengel niet meer groen is, maar eerder geel. Bij een rijpe vrucht, kun je ook geen duimafdruk meer achterlaten bij het voelen van de vrucht. Bij het oogsten moet je wel op een paar dingen letten. Het snijden van de steel bijvoorbeeld. Snij de steel zo lang mogelijk af, laat het liefst de volledige steel eraan, zo blijven ze langer houdbaar. Doe dit heel voorzichtig, op de plekken waar je de pompoen beschadigd, zal de vrucht rotten. De stengel mag je niet afknakken, anders komen er bacteriën binnendringen in je pompoen, zo zal de pompoen zal vervallen.
Bewaren
Pompoenen kun je thuis, op een goed geventileerde plaats enkele maanden houden. De temperatuur moet er boven de 10°C zijn. Je kunt pompoenen normaal gezien tot zes maanden bewaren. De pompoenen zonder steel, of met de kortste steel, eet je het eerst op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *