Paprika kweken

Paprika’s zijn een veelgebruikte groente in onze keuken. Daarom is het juist leuk om zelf je paprika te kweken. Paprika’s zijn er in verschillende kleuren,  rood, groen en geel zijn de bekende kleuren, maar oranje, paarse of zelfs witte paprika’s bestaan ook. Je kunt paprika’s zowel koud als warm eten. Er bestaan vele gerechten met paprika. Een koude salade met paprika of gevulde paprika met rijst. Paprika’s bevatten ook vitaminen, waarvan o.a. vitamine A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Het hele jaar door kun je paprika’s vinden in de supermarkt, maar het is natuurlijk handiger als je deze al in je eigen tuin hebt. In dit artikel hier meer over.

paprika kwekenTemperatuur en grond
Paprika’s kweken wordt vooral aangeraden als je een serre hebt, want paprikaplanten kunnen niet goed tegen wind, regen of temperatuurschommelingen. Je kunt ook binnenshuis kweken en als het weer meevalt, deze buiten zetten. Men moet ook met de temperatuur oppassen, deze plant moet overdag bij een temperatuur van 22°C blijven en nachts ongeveer 16°C.

Voor de juiste grondsoort heb je potgrond nodig. Deze kun je mengen met mager zand of turf. Bemesting gebeurt met compost.

Zaaien
Het zaaien begint in maart in potten of in een serre. De temperatuur moet er ongeveer 20°C zijn. Zodra de plantjes tussen de tien en de vijftien centimeter groot zijn, mag je deze elk in een aparte pot zaaien. Je laat deze er een tijdje in totdat de stengel verhout is. Hierna, rond de maand juni, mag je deze op een definitieve plek overplanten. Doe dit wel voorzichtig, de wortels mogen niet beschadigd worden. Laat bij het planten ongeveer 40cm tussen de plantjes vrij. Je geeft de plantjes direct na het planten voldoende water.

Verzorgen
De plantjes dienen ook gesnoeid te worden. Indien dit niet gebeurt, zal er een sterk vertakte plant met weinig vruchten ontstaan. Een paprikaplant heeft voldoende water nodig. Als er bleke plantjes zijn, betekent dit dat er teveel water was of te weinig stikstof in de grond. Geef de plantjes voldoende water en houdt de omgeving onkruidvrij. Eerst zal de eerste twintig centimeter groeien als één stengel, later zal de plant splitsen. Om een sterke plant te krijgen, kun je de eerste vijf bloemen verwijderen. De bloemen op de hoofdstengel laat je echter staan!

Oogsten
Je kunt beginnen oogsten als de paprika’s groen zijn, maar je kunt ze ook laten staan totdat ze rood worden. Om rood te worden hebben ze de zon nodig. Het is goed om het grootste deel al te oogsten als ze groen zijn, zo zal de plant verder groeien. Als je de paprika’s er allemaal op laat, zal je de groei van de volgende plantjes belemmeren.

Bewaren
De paprika kan heel lang op de plant blijven. Maar, nadat je ze oogst, zijn ze nog zo’n twee weken houdbaar in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *