Kruiden kweken

Als je in jouw moestuin kruiden wilt kweken, dan heb ik hieronder een paar tips voor je. Onder kruiden verstaan ik die planten waarvan je de eetbare delen gebruikt om snaak toe te voegen aan je gerecht.

Bekende kruiden zijn natuurlijk basilicum, munt, salie, peterselie, tijm, rozemarijn, enzovoorts.

Het kweken van je eigen kruiden is niet alleen leuk en handig, het is ook nog eens relatief gemakkelijk en je kan het op en in kleine ruimtes doen, ideaal voor mensen zonder tuin of met balkon. kruiden kweken

Kruiden kweken kan je in principe het hele jaar door doen. Je kan altijd kruiden in een pot kweken en deze binnen houden. Wanneer je jouw kruiden buiten wilt kweken zul je moeten wachten totdat de winter voorbij is. De meeste kruiden kunnen namelijk niet tegen vorst.

Wanneer je de kruiden helemaal vanaf de zaadjes wilt opkweken, dan zul je de zaadjes eerst moeten laten ontkiemen. Dit kun je doen door de zaadjes in een klein beetje aarde in bijvoorbeeld een kweekbakje op te kweken. Zodra de plantjes zijn ontkiemd, kun je ze verspenen naar grotere potten of bakken.

Kruiden houden zich in het algemeen goed in potten, maar er zijn ook allerlei creatieve manieren te bedenken waar je de kruiden in wilt laten groeien. Een trend momenteel is de verticale moestuin, door bakken boven elkaar op te hangen, kun je een leuke kruidenmuur maken. Perfect voor bijvoorbeeld een balkon.

Het belangrijkste in het onderhoud van je kruiden is dat ze geregeld water krijgen. Sommige, dorstige kruiden, zoals bijvoorbeeld basilicum, kun je het best laten opgroeien en onderhouden in een pot met gaten onderin. Plaats de pot op een schaaltje waar je water in doet. Zo stimulieer je het kruid om haar wortels te gebruiken en genoeg water op te nemen.

Naast het opkweken van je kruiden, kan je natuurlijk ook een kruidenplant bij de supermarkt halen. Mijn tip hierbij is dat je het kruid even in een nieuwe pot plaats met wat verse potgrond. Veel van de supermarkt kruiden hebben weinig grond in de potjes en de grond die er al in zit is meestal wat uitgeput.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *